Блогът на Мартин Осиковски

20 ноември 2007

Реакции на ВАЦ...

Не разбирам само защо ще празнуват в "Бояна"--Гоце ли ги кани?!

Ако да--с какво право и на какво основание?!

(Текстът долу е копиран от Дневник тук.)

В бъдеще ВАЦ по-добре ще контролира източноевропейските си вестници. Досегашното съдържание беше изцяло в ръцете на главните редактори и това трябва да се промени, за да се гарантира спазването на стандартите за качествена журналистика, каза управителят на германския вестникарски концерн Бодо Хомбах пред агенция E Де Пе в понеделник. В петък ВАЦ вече обяви, че е помолил Международната федерация на журналистите за обучение и преквалификация на своите журналисти. IFJ ще наблюдава медиите на ВАЦ и ще сигнализира за грешни ходове, а ние ще реагираме, каза Бодо Хомбах.

Мерките на ВАЦ са провокирани от острите критики в немската преса за тенденциозното отразяване на случая "Батак" във вестниците "Труд" и "24 часа", които са собственост на компанията. Публикациите припомнят, че от края на април 2007 г., срещу младата научна работничка Мартина Балева в България тече безпрецедентна медийна кампания, като негативните настроения се подклаждали от "Труд" и "24 часа". "За тези събития узнах едва след разследване в средата на миналата седмица. Настоятелно посъветвах нашите хора в София публично да се извинят на г-жа Балева за стила и формата на материалите", каза Хомбах. "Но не трябва да приключим само с това", допълни той.

Изявленията дойдоха в навечерието на 10-годишнината от покупката на "Труд" и "24 часа", която ще бъде отпразнувана днес в Дом №2 на резиденция "Бояна".

Няма коментари: